Etherische olie voor griep & verkoudheid

Etherische olie voor griep & verkoudheid

Welke etherische olie kan helpen bij griep en verkoudheid? Een remedie voor verkoudheid of griep is het verdampen van etherische olie in huis. Het inademen van de essenties kan helpen bij bacteriën en virussen. Bij regelmatig gebruik van aromatherapie stimuleer je het immuunsysteem van kinderen. Deze etherische oliën worden aanbevolen voor de preventie en behandeling van verkoudheid en griep symptomen bij kinderen..

Aromatherapie betekent lekker geurbehandeling, maar in de praktijk worden etherische/essentiële oliën gebruikt als alternatieve geneeskunde om allerlei kinderkwalen en aandoeningen zoals verkoudheid, griep, oorpijn, buikpijn, hoofdpijn, slaapproblemen, waterwratjes, eczeem en andere huidproblemen te verlichten.  Etherische oliën hebben invloed op onze stemming en de genezende kracht verlicht bij ziektesymptomen. De moleculen van etherische oliën worden geinhaleerd door de neus met behulp van stoom of damp. Maar etherische oliën worden ook opgenomen door de huid in crèmes, badolie en massageolie. Het idee achter aromatherapie is dat de natuurlijke chemicaliën uit de etherische olie, een synergie effect hebben in het kinderlichaam en de hersenen stimuleren.

 

Het gebruik van etherische olië is al eeuwen oud, volgens de Bijbel en de oude Egyptische handschriften. De magiërs gaven wierook en mirre. Waarschijnlijk heb je de kracht van aromatherapie ervaren zonder het zelf te beseffen. Welke herinneringen brengen de geur van je moeder aan je jeugd? Heeft je moeder jou ooit Vicks Vaporub gegeven? Of het branden van citronella kaarsen tegen muggen in de zomer? Al deze voorbeelden tonen de basis waarop aromatherapie werkt.

 

Een remedie voor verkoudheid of griep is het verdampen van etherische olie in huis. Het inademen van de essenties kan helpen bij bacteriën en virussen. Bij regelmatig gebruik van bijvoorbeeld een aromalamp stimuleer je het immuunsysteem van kinderen.

 

Deze etherische oliën worden aanbevolen voor de preventie en behandeling van verkoudheid en griep symptomen bij kinderen:

 

Eucalyptus Radiata of Smitthi

Deze etherische olie is stoom gedestilleerd uit de blauwe bossen van Australië en helpt bij slijmvorming, keelproblemen en neusverkoudheid. Eucalyptus heeft een sterke antiseptische werking en kan worden gebruikt als ontsmettingsmiddel. Gewone eucalyptus (Globulus) is te sterk voor kinderen, daarom adviseren bij een zachtere soort zoals Radiata of Smitthi.

 

Teatree

Theeboom olie wordt vaak het ‘medicijnkastje in een flesje’ genoemd. De olie wordt gedestilleerd uit de Melaleuca boom in Australië en heeft genezende voordelen zelfs wanneer andere medicijnen dat niet hebben. Het wordt gebruikt voor van alles, zoals acne, luizen, parasieten, schimmelnagels, voetschimmel, hardloopnagels en infecties door virussen, bacteriën en schimmels. Het kan worden gebruikt voor het opruimen sinusbesmettingen en andere respiratoire aandoeningen zoals loopneus , hoesten en keelpijn . Door de antivirale eigenschappen kan het vechten tegen de griep. De geur is alleen niet zo heel prettig, het ruikt naar boenwas. Daarom mengen wij teatree altijd met citroen in een aromalamp.

 

Kruizemunt

Een van de meest gebruikte etherische oliën is pepermunt. Echter, pepermuntolie mag niet gebruikt worden voor kinderen onder de 5 jaar. Daarom kiezen wij een zachtere muntsoort: kruizemunt. Pepermunt wordt aanbevolen aan bijvoorbeeld zwangere vrouwen bij ochtendmisselijkheid en een opgeblazen gevoel. Pepermunt is een natuurlijke pijnstiller en kan virale infecties doden. In een borstbalsem of in een aromalamp kan pepermunt verlichten geven bij griep en verkoudheid. Maar helpt kinderen ook beter te concentreren bij huiswerk maken.

 

Citroen

 

De oliën uit citroenen zijn koud geperst voor de extractie . Citroenen worden gebruikt al eeuwen gebruikt om hoest en keelpijn te kalmeren. De olie stimuleert het immuunsysteem en bestrijdt infecties. Citroenolie helpt ook bij uitputting als gevolg van griep. De geur helpt bij concentratieproblemen en werkt verfrissend.

 

Lavendel

Een Mediterraan kruid dat gebruikt werd door Romeinen in hun beroemde baden. Lavendel is een fantastische stresshulp. Het kan gebruikt worden bij spierkrampen, hoofdpijn, verkoudheid, slaapproblemen en voor ontspanning. Lavendel heeft een heerlijk bloemengeur en is een geliefde kinderolie.

 

 

Hoe gebruik je etherische olie?

 

Quick inhalatie

Doe een paar druppel etherische olie op een tissue en adem de olie regelmatig in. Of leg de tissue naast je kussen ‘s nachts. Bijvoorbeeld bij misselijkheid of reisziekte (met kruizemunt) is dit een handig tovermiddeltje.

 

Massage of Bad

Voor kinderen vanaf 4 jaar meng je in 2 eetlepels amandelolie of neutrale badolie 2 druppels etherische olie. Bij kinderen vanaf 1 jaar tot 4 jaar meng je in 2 eetlepels maar 1 druppel etherische olie. Voor baby’s tot 1 jaar adviseren we even contact op te nemen voor een juiste dosering gebaseerd op lichaamsgewicht.

 

Aromalamp

Een efficiënte manier om etherische oliën te inhaleren. Dit is voor alle leeftijden superveilig. Al vanaf de geboorte kun je een aromalamp aanzetten in de slaapkamer met 1 druppel etherische olie bij verkoudheid van je baby. Voor oudere kinderen doe je 2 of 3 druppels in het water van je aromalamp. Een bijkomend voordeel is dat aromalampen of aromadiffuser de luchtvochtigheid verbeteren wat bijdraagt aan een goede kindergezondheid!