Veiligheid & Contra-indicaties

Essentiële oliën zijn extreem geconcentreerd. Het is belangrijk om te weten welke je moet vermijden en welke veilig zijn om te gebruiken. De etherische olie die op onze website wordt verkocht, is 100% veilig voor kinderen. Gebruik het doseringschema in Mama's Toverboek als richtlijn voor de juiste hoeveelheid etherische olie. De ergste bijwerking die ik in 12 jaar ooit ben tegenkomen, is echter een milde uitslag (bijv. bij kinderen met notenallergie). Het is wel belangrijk om kennis van etherische olie te hebben voordat je ermee gaat werken. 

 

Veiligheid

 

 • Etherische oliën zijn niet oplosbaar in water. Je zult ze dus altijd moeten mengen met een emulgator alvorens ze in water op te lossen.

 • Etherische oliën zijn zeer geconcentreerde substanties and moeten altijd gemengd worden met een basisolie alvorens ze op de huid worden aangebracht. Voor kinderen gebruiken we een !% oplossing, voor volwassenen 2,5%. 

 • Neem nooit etherische olie in. Dit is een enorme belasting voor het spijsverteringsorgaan en kan schade aanrichten in de slokdarm, lever en maag. 
 • Fototoxische oliën zijn etherische oliën die door zonlicht de huid eerder doen verbranden. Dit zijn oliën zoals limoen, citroen, mandarijn, sinaasappel en grapefruit. 

 • Etherische oliën die wel in pure vorm op de huid kunnen worden gebruikt, zijn lavendel en tea tree. 

 • Lees over een bepaalde etherische olie voordat je deze gaat gebruiken. 

 • Als een etherische olie in pure vorm een branderig gevoel op de huid geeft, gebruik dan geen water. Maar breng wat basisolie aan op de huid, dit zorgt ervoor dat de etherische olie vermengt en dat zal de irritatie in enkele minuten doen verdwijnen. 

 • Houdt etherische oliën weg van de ogen. Bij oogcontact, spoel met een basisolie en dan pas met water. 

 • Bewaar etherische olie altijd buiten bereik van kinderen en dieren. 

 • Vooral katten hebben levers die essentiële oliën in geen enkele hoeveelheid kunnen verdragen.

 • Als huidirritatie of een allergische reactie optreedt met etherische olie of een product met etherische oliën, stop dan met het gebruik.

 • Etherische oliën mogen de juiste gezondheidszorg niet vervangen. Als u onder medisch toezicht staat, raadpleeg dan uw arts voordat u essentiële oliën gebruikt. Lees vóór gebruik de veiligheidsgegevens van elke essentiële olie.

 

Contra-indicaties

 

Bepaalde oliën worden niet aanbevolen of moeten met voorzichtigheid worden gebruikt. Lees vóór gebruik alle veiligheidsgegevens over etherische oliën. Mensen met de volgende condities moeten voorzichtig zijn met betrekking tot de hieronder genoemde oliën:

 • Epilepsie: mensen met epilepsie of het risico van een aanval mogen geen stimulerende etherische oliën gebruiken zoals: pepermunt, salie, zoete venkel, hysop, eucalyptus, rozemarijn. 

 • Hoge bloeddruk: vermijd etherische oliën die de bloedsomloop en adrenaline verhogen zoals rozemarijn, pepermunt, hysop, tijm, eucalyptus en salie.

 • Lage bloeddruk: vermijd etherische oliën die een verdovende werking hebben zoals salie, ylang ylang en lavendel.

 • Zwangerschap: etherische oliën kunnen enorm voordeel hebben voor zwangere vrouwen zolang ze op de juiste manier worden gebruikt. Voor zwangere vrouwen geldt dezelfde dosering als kinderen. Het kan helpen bij fertiliteit, zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Vermijd de volgende etherische oliën: anijs, basilicum, kaneel, venkel, hysop, jeneverbes, marjolein, mirre, nootmuskaat, oregano, peterselie, pennyroyal, rozemarijn, salie en tagetes. Oliën die veilig zijn tijdens de hele zwangerschap: bergamot, grapefruit, citroen, limoen, mandarijn, neroli, palmarosa, petitgrain, rozenhout, sandelhout, groene munt, sinaasappel, theeboom, vetiver en ylang ylang. Oliën die veilig zijn na het eerste trimester: kamille-romeinse, eucalyptus radiata, gember, lavendel. Jasmijn en roos mogen pas gebruikt worden als je klaar bent om te bevallen. Etherische oliën die veilig zijn voor gebruik in het derde trimester of tijdens de bevalling: ceder, scharlei, cipres, pepermunt, den, rozemarijn en spar.

 • Baby's en kinderen jonger dan 5 jaar: houd de dosering tot 1% etherische olie per verdunning volgens het doseringsschema in Mama's Toverboek. Gebruik geen etherische olie onder de 6 maanden, alleen op advies van een gediplomeerd aromatherapeut. Vermijd de volgende essentiële oliën: anijs, basilicum, kamfer, kaneelenschors, kruidnagel, kruidnagelblad, eucalyptus globulus, venkel, hysop, jeneverbes, citroengras, marjolein, nootmuskaat, oregano, peterseliezaad, pepermunt (onder de 12), salie, tagetes en tijm.

 

Remember!

De advisering van Aromakids is uitdrukkelijk niet bedoeld als (vervanging van) reguliere medische behandeling door je (huis-)arts of medisch specialist dan wel als behandeling van een diëtist. De adviezen en tips van Aromakids bevatten uitsluitend instructies voor een gezonder en gelukkiger leefpatroon van je kind. Aromakids doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze website is uitsluitend bedoeld voor complementaire doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose voor je kind. De informatie dient niet te worden opgevat als medisch advies. Bij acute gezondheidsklachten of verergering van gezondheidsklachten van je baby/kind word je dringend aangeraden direct contact op te nemen met de behandelend (huis-)arts of medisch specialist!