Wat is aromatherapie?

Aromatherapie is de kunst en wetenschap van het gebruik van 100% pure plantaardige extracten voor body, mind en soul. Het is de behandeling van kwaaltjes (therapie) met aroma's, ook wel etherische oliën uit aromatische planten, bloemen, bomen, vruchten en kruiden.

 • Aromatherapie is al eeuwen oud en behoort tot de complementaire of natuurlijke geneeskunde. Het behandelt het hele lichaam: body, mind & soul. 

 • Aromatherapeuten, gewapend met technisch inzicht, mengen op een kunstzinnige manier etherische oliën om nieuwe aroma's te produceren.

 • Hoewel er algemene overeenstemming is over de werking van bepaalde etherische oliën, verschillen aromatherapieteksten in hun beschrijvingen van de eigenschappen en kenmerken van een etherische olie.

 • Aromatherapie kan zowel preventief als curatief zijn.

 • De resultaten van aromatherapie zijn zeer individueel. Een etherische olie kan bij twee personen een totaal ander resultaat geven. Dat kan komen door de omgeving, het tijdstip van de dag of de stemming.

 

Wat zijn etherische oliën?

Etherische oliën bestaan ​​niet in planten als vrij bewegende substanties, maar worden opgeslagen in microscopisch kleine cellulaire containers. Ze worden vervolgens geëxtraheerd uit verschillende delen van de plant: de wortel, zaad, stam en blad, fruit en / of bloem. Ze zijn ongeveer 100 keer geconcentreerder dan een gedroogd kruid en moeten altijd gemengd worden in een basisolie omdat ze de huid kunnen irriteren. Elke etherische olie heeft een unieke chemische samenstelling, die vervolgens reageert met chemicaliën in het lichaam en de geest als deze wordt aangebracht of ingeademd.

 

Voor vele kwalen en aandoeningen

 • Door de eigenschappen van etherische oliën te leren kennen, kun je ze gebruiken om veel nare kwaaltjes effectief te behandelen. Van hoofdpijn en spierpijn tot depressie, slapeloosheid en stress, etherische oliën bieden ons zeer effectieve oplossingen voor vele verschillende fysieke en emotionele kwalen.

 • Etherische oliën bevatten de geur, smaak en geneeskrachtige eigenschappen van de plant zelf in zeer geconcentreerde vorm, zonder toevoeging van basisolie, alcohol, water of verdunningsmiddel.

 • Zijn niet echt "vettig" en kunnen qua consistentie variëren van waterig tot dik en gomachtig.

 • Wanneer een etherische olie vluchtig is, betekent dit dat hun moleculaire grootte klein genoeg is om te verdampen. Deze moleculen zijn aanzienlijk kleiner dan water- en oliemoleculen. Elke etherische olie heeft zijn eigen vluchtigheidswaarde, gemeten op een schaal van 1 (zeer snel) - 100 (heel langzaam). Citrusolie heeft de snelste verdampingssnelheid. Etherische oliën worden gemakkelijk geabsorbeerd in de bloedbaan via inademing en plaatselijke toediening vanwege hun kleine moleculaire grootte. 

 • Etherische oliën zijn anti-septisch op verschillende manieren. Sommigen hebben antivirale, schimmelwerende en antibacteriële eigenschappen.

 

Etherische oliën zijn als wijn

 • Ze komen net als wijn uit allerlei landen. Weer, bodem, milieuvervuiling en de olieproductiemethode hebben allemaal invloed op de geur en kwaliteit.

 • Het kost 25 kilo eucalyptus, 75 kilo lavendel, 250 kilo rozemarijn en 500 kilo jasmijn en meer dan 1000 kilo roos om een ​​liter essentiële olie te maken.

 • De prijs van elke essentiële olie is direct gerelateerd aan de hoeveelheid plantaardig materiaal die nodig is voor destillatie.

 • En elke etherische olie heeft zijn eigen specifieke veiligheidsgegevens en contra-indicaties.